Hemsjukvård
Kommunen har ett hälso- och sjukvårdsansvar för personer boende på särskilda boenden eller i eget hem som behöver sjukvårdande insatser upp till sjuksköterske-, arbetsterapeut- och sjukgymnastnivå. Hemsjukvården är bemannad med sjuksköterska dygnet runt, arbetsterapeut och sjukgymnast måndag till fredag. Sjuksköterskan har omvårdnadsansvar för ett begränsat antal patienter på tex särskilt boende eller i det egna hemmet. För att kunna få hemsjukvård behöver du ha ett långvarigt behov och ha stora svårigheter att ta dig till vårdcentralen. Om du tror att du eller din närstående är i behov av hemsjukvård kan du vända dig till ansvarig för hemsjukvården.
Hemsjukvård
Hemsjukvård är ett samlingsnamn för all hälso- och sjukvård som ges i det egna hemmet eller på särskilda boende. Kommunens ansvar gäller de personer som har rätt till kommunal hälso- och sjukvård. Kommunen bedriver hälso- och sjukvård upp till sjuksköterskenivå.
Vad är hemsjukvård?
Hemsjukvård är hälso- och sjukvårdande insatser som utförs i hemmet eller på särskilda boenden.
Det kan tex vara hjälp med :
- läkemedelshantering
- såromläggningar
- provtagningar
- vård i livets slutskede
Arbetet med hälso- och sjukvård regleras bland annat i Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Sjukvårdande insatser utförs av legitimerad personal (sjuksköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast). Sjukvårdande insatser kan även utföras av omsorgspersonal efter delegering.
Vem kan få hemsjukvård?
För att kunna få hemsjukvård behöver du ha ett långvarigt behov och ha stora svårigheter att ta dig till vårdcentralen. Alla åldrar kan omfattas av hemsjukvård.
Inskrivning i hemsjukvården
Områdesansvarig sjuksköterska gör en bedömning om du uppfyller kriterier för att ha hemsjukvård. För att kunna få hemsjukvård behöver du ha ett långvarigt behov och ha stora svårigheter att ta dig till vårdcentralen. Om ditt hälsotillstånd förbättras och du inte längre har behov av hemsjukvård kan du skrivas ut.
Information och samtycke
Du kommer att tillfrågas om samtycke för informationsöverföring mellan vårdgivare. Detta för att eventuella vårdövergångar ska ske på ett så säkert sätt som möjligt vid eventuell vistelse på sjukhus eller vid konsultation av primärvårdens läkare. Kommunen arbetar aktivt med förebyggande av ohälsa och använder sig av kvalitetsregister som Senior Alert och BPSD (beteende psykiska symtom vid demens).
Läkarkontakt
Sjuksköterskan träffar läkare i primärvården regelbundet för att lyfta och diskutera medicinska bekymmer hos den som är inskriven i hemsjukvården.
Vad kostar det att ha hemsjukvård?
282 kr/månad
Är du missnöjd?
Om du är missnöjd med den vård och behandling du får av kommunens hälso- och sjukvårdspersonal kontaktar du i första hand enhetschef för hemsjukvård Christina Utterberg på telefonnummer 0528-56 76 70 eller Medicinskt ansvarig sjuksköterska Anna Johansson telefonnummer 0528-567629.
Du kan även använda dig av kommunens blankett för klagomålshantering via hemsidan eller kontakta patientnämnden via 1177 Vårdguidens e-tjänst eller på 010-4412000.