Höstlovet och alkohol

Det finns några tillfällen under året då risken är högre för att ungdomar ska prova alkohol för allra första gången och dricka sig berusade. Höstlovet är ett sådant tillfälle.


Som förälder till en tonåring är det viktigt att du pratar med ditt barn om alkohol även om samtalet om alkohol kanske inte alltid känns helt lätt. Som tonårsförälder kan man ofta känna sig maktlös, men det finns så mycket du kan göra. Visa att du bryr dig, var intresserad och lyssna. En bra relation handlar om att bygga upp förtroende.


Många kan känna att det är svårt att säga nej när tonåringar ber om alkohol. Ta hjälp av andra föräldrar och sätt gemensamma gränser. På så sätt kan man slå hål på argumentet att ”alla andra får”. Forskning visar att de som i tonåren får alkohol av sina föräldrar och får dricka alkohol hemma generellt sätt dricker mer alkohol.

Tips och råd till dig som förälder, vårdnadshavare eller annan viktig vuxen i tonåringars närhet finns på: 

Ta gärna kontakt med skolans elevhälsoteam eller Individ och familjeomsorgens öppenvårdsenhet om du har frågor eller känner oro för din tonåring

Elevhälsoteamet: Ring kommunens växel på 0528- 567 000 för att komma i kontakt med någon från elevhälsoteamet.

Individ och familjeomsorgens öppenvårdsenhet: Ring Individ och familjeomsorgens öppenvårdsenhet på 0528-567 725 om du har frågor eller funderingar kring alkohol eller är orolig för din egen eller någon anhörigas alkoholkonsumtion.

Polisen: Om polisen inte är på plats vid en akut händelse, ring 112. Vid misstanke om brott eller om du har frågor ring 114 14.

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier