Nya vandringsleder binder samman elva naturreservat

Nu är Kroppefjällslederna klara – två leder som binder samman elva dalsländska naturreservat till en större helhet.

Etapp 1 är 22,1 km lång och sträcker sig mellan Källan och Dals-Rostock, medan den 32 kilometer långa etapp 2 sträcker sig över tre naturreservat: Buxåsen, Ragnerudsjöns branter och Kroppefjäll naturreservat. Arbetet med att utveckla vandringsmöjligheterna i och kring Kroppefjäll har pågått sedan 2020.

- De nya lederna innebär ett stort lyft för Kroppefjäll och även för Västkuststiftelsens verksamhet. Att Kroppefjäll nu blir en helhet på ett annat sätt än tidigare gör att våra vandrande gäster får större möjlighet att utforska vår vackra natur. Det är imponerande att se hur snabbt detta har skapats, vilket förklaras av att många olika duktiga personer och verksamheter har haft en god samverkan och alla på sitt sätt bidragit med olika styrkor och kunskaper, säger Linus Kron, vd för Västkuststiftelsen.

Projektet är ett samarbete mellan kommunerna Färgelanda, Mellerud och Vänersborg samt Visit Dalsland och Västkuststiftelsen, och är en del av Ledutveckling i Västra Götaland – ett projekt finansierat av Västra Götalandsregionen, där Västkuststiftelsen samordnar mer än 200 mil leder för vandring och cykel.

- Kroppefjällslederna blir ett lyft för boende, turister och för hela området. Det känns väldigt bra att kommunerna, den lokala besöksnäringen och regionala aktörer som Västkuststiftelsen kan hitta samverkansmöjligheter för ledutvecklingen i Dalsland, säger Ann Blomberg, kommunalråd i Färgelanda.

Välkomnar fler vandringsturister

Kroppefjällslederna invigs i början av juni, och nu är förhoppningen att de nya möjligheterna till vandring ska främja både den lokala folkhälsan och generera bokningar till de lokala besöksnäringsföretag som medverkar.

De tre kommunerna har varit delaktiga sedan start, och kommer att ha fortsatt samverkan kring underhållet av lederna.

Visit Dalsland och Turistrådet Västsverige har redan påbörjat marknadsföringsarbetet och Ragnerud Vandringsdestination och Kroppefjälls B&B ser fram emot att välkomna vandringssugna besökare till sina anläggningar.

- Kroppefjällslederna innebär ett stort lyft för Kroppefjäll och då även våran verksamhet. Nu är Kroppefjäll en helhet och våra vandrande gäster samt ortsbefolkningen får större möjlighet att utforska den vackra naturen. Jag är imponerad över hur snabbt detta har skapats från start till idag och ser ljust på framtiden då detta är ett långsiktigt arbete som kommer fortgå. Jag tror framgången med detta arbete är att vi har varit många olika verksamheter och personer som har haft ett gott samarbete och tillfört olika styrkor och kunskap, säger Linus Bergström på Ragnerud Vandringsdestination.

Information om Kroppefjällslederna: www.westswedentrails.se

Information om aktiviteterna kring invigningen: https://kroppefjall.se/invigning

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset v.25-v.32

Måndag-fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Öppettider kommunhuset
Måndag-torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier