Pressrelease: första fossilfria bilen

Per Wahlen (HR-chef) och Ulf Nilsson (teknisk chef) tar mot nya elbilen av leverantören Adam Kristiansson. Foto: J.Berggren

Färgelanda har startat resan mot en fossilfri kommun och har nu köpt en elbil.

-        Jättespännande, det är en del av vårt fossilfria tänk i Färgelanda kommun. Ser väldigt mycket fram emot att utöka vagnsparken med fler elbilar, säger ett glatt kommunalråd Ulla Börjesson.

En elbil behöver förstås ladda sina batterier och kommunen har fått beviljat sin ansökan om bidrag till laddstolpar. Det kommer bli en laddstation för kommunens bilpool. Men även två publika laddstationer ska upprättas. En vid kommunhusets besöksparkering och den andra vid i centrum. Den nya elbilen ska ingå i kommunens bilpool och kommer kunna nyttjas för resor i tjänsten.  

-        Jag hoppas att personalen tycker att det ska bli spännande att prova elbilen och därmed få inspiration att byta ut sina gamla bilar, säger kommunalrådet Ulla Börjesson förhoppningsfullt.

Hur lång man kan köra innan elbilen behöver ladda batterierna är svårt att säga eftersom det beror på temperatur och körstil. Men vi räknar med att elbilen klarar 18-20 mil på en laddning året runt. Det har faktiskt redan utförts en tjänsteresa fram och tillbaks till Åmål och det gick alldeles utmärkt. Det var  runt tre mil kvar i batteriet.

-        Så det ser väldigt positivt ut att vi ska kunna hålla vårt löfte med att vi ska vara fossilfria till 2030, säger kommunalråd Ulla Börjesson.

 

Fakta: 
Klimatklivet: Kommunen har blivit beviljade 50% bidrag från klimatklivet, ca 70.000 kr för kommunens del. Tre laddpunkter - klart till mars 2018.
Bil: Hyundai Ioniq
Kostnad: 330.000 kr (inkl. moms)

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier