Meddelande från Smittskyddsläkaren, stor spridningen av covid-19 i Färgelanda

Smittspridningen av covid-19 är stor i Färgelanda kommun nu! Tid för skärpning av efterlevnad till riktlinjer! Gör vad du kan för att minska risken för att bli smittad och att föra smitta vidare.

 

När övriga regionen och Fyrbodal sjunker något i smittspridning är Färgelanda en av de kommuner som istället har ett ökat antal fall. Högst förekomst ser vi i åldrarna 10-19 år, mest pojkar. Vi ser en viss ökad förekomst i skolan, men ser en troligare förklaring i fritidsaktiviteter. I flera av grannkommunerna finns gemensam motorkultur runt så kallade A-traktorer, med gemensamma spontansamlingar med närkontakt. För många åker i traktorerna, vilket också ökar risken att sprida smitta. Vi vädjar till föräldrar att prata med sina barn om risken med att ha närkontakt på fritiden.

 

De flesta smittas i familjen, därnäst kommer arbetsplatsen. Har din arbetsplats gjort allt för att motverka att smitta sprids? Läs mer på hemsidan för Smittskydd Västra Götaland:


Du som arbetar med riskgrupper – se till att du är vaccinerad för att skydda dina vårdtagare.

På fritiden ska vi alla tänka på att hålla avstånd, och det är viktigt även utomhus. Det är inte tid för fester och nära kontakter ännu.

 

Nu är det tid för alla invånare i kommunen att verkligen hålla sig till riktlinjerna. Håll i och håll ut till slut! Här finns ett ljus i tunneln: Från maj månad kommer väldigt mycket vaccin till landet och vi kan se fram emot en minskande smittspridning relativt snart. Därför är det viktigt att vi inte snubblar på målsnöret.

 

Med önskan om en smittfri vår!
Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier