Energikalkylen - vad smart!

Få koll på hemmets energianvändning med Energikalkylen

Hur energismart är ditt hem egentligen? Genom att använda Energikalkylen kan du som bor i villa eller lägenhet få koll på hur mycket energi hemmet använder och få förslag på åtgärder som kan göra det mer energismart.


Bostäder står idag för knappt en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning. Att minska energianvändningen i ditt hem kan därför vara ett bra bidrag både för miljön och för din egen plånbok. Därför lanserar Energimyndigheten verktyget Energikalkylen med nytt förbättrat utseende.

Nytt utseende bättre för användaren

Precis som i den tidigare versionen av Energikalkylen går det att fylla i uppgifter om hushållet och vilka energismarta åtgärder som redan har gjorts. Det nya utseendet ska ge en bättre översikt och flöde genom kalkylen. Genom att göra Energikalkylen kan användaren få fram en ungefärlig energianvändning för sitt hem, den uppskattade energianvändning som hemmet skulle kunna ha och förslag på åtgärder utifrån hemmets förutsättningar. Det skulle till exempel kunna vara att tilläggsisolera vinden, byta till nya fönster eller slå av standby-funktioner på hemelektroniken och byta till LED-belysning.

Få personligt stöd av kommunens energi- och klimatrådgivare

Om man tycker att det är svårt att veta hur man ska gå vidare med förslagen kan man kontakta kommunernas energi- och klimatrådgivare som ger opartisk och kostnadsfri personlig rådgivning.

– Att vända sig till sin kommunala energi- och klimatrådgivare kan vara en bra idé när man till exempel ska renovera sitt boende. Det finns mycket man kan göra för att minska energianvändningen när man ändå renoverar och förbättrar boendet, säger Filip Ekander på Energimyndigheten.

Fler smarta digitala verktyg

Energimyndigheten har också fler digitala verktyg för dig som vill bli mer energismart. Ladda ner appen Lampguiden till din smarta telefon och få råd och hjälp med vilken belysning du kan köpa och hur du kan inreda ditt hem. Vill du lära dig mer om energi, kika in på Faktabasen.

Kolla också in Energimarknadsinspektionens verktyg Elpriskollen för råd och hjälp om ditt elavtal.

TF Samhällsutvecklingschef
Patrik Nissen
0528-567161

Relaterade sidor:

Gör energikalkylen (extern)

Energimyndigheten (extern)

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier