Lelångenleden invigs som regional cykelled

Cykelleden Lelångenleden är en regional cykelled godkänd av Trafikverket som går från havet i Uddevalla, via sjöarna i Dalsland, till de värmländska skogarna i Årjäng. Det är en spännande cykelled, 180 km lång, som slingrar sig fram via grusvägar utmed Dalslands kanal, genom vildvuxna skogar och förbi charmiga landsbygdsorter med trevliga fikaställen och sevärdheter. Leden följer till viss del banvallen längs den nedlagda tåglinjen Lelångenbanan.
-Syftet har varit att skapa en ny reseanledning där vi lyfter fram nya spännande platser i Dalsland, med Lelångenleden och dess sträckning tycker jag att vi har lyckats över förväntan, säger Crister Blüme, destinationsutvecklare Bengtsfors kommun.

 

Lelångenleden har tillkommit genom samverkan mellan fyra kommuner och två regioner. Årjäng i Värmland samt Bengtsfors, Färgelanda och Uddevalla i Västra Götaland. Medverkande parter är även Visit Värmland, Visit Dalsland, region Värmland, Trafikverket och Turistrådet Västsverige.
-Det finns många duktiga företagare som driver boendeanläggningar i Dalsland. Med satsningen på Lelångenleden skapas goda förutsättningar för dessa aktörer att generera nya erbjudanden och reseanledningar, säger Henrik Linneros, projektledare på Turistrådet Västsverige.

 
Att leden är regional innebär att den uppfyller krav från Trafikverket kopplade till både säkerhet och attraktivitet samt att det finns en ledhuvudman. Västkuststiftelsen är huvudman för leden och samordnar alla parter. Lelångenleden bidrar till ett regionöverskridande nationellt och internationellt nätverk av cykelleder och bidrar till Sveriges fortsatta turistiska utveckling som cykeldestination.
-Västkuststiftelsens arbete att utveckla leder för vandring och cykel på uppdrag av Västra Götalandsregionen tar ett nytt steg genom invigningen av Lelångenleden. Det är en viktig länk för att knyta samman Västra Götaland och Värmland och öppnar upp nya möjligheter för cykelentusiaster att semestra här, säger Linus Kron, VD på Västkuststiftelsen.

 
Den 26:e juni invigs leden genom att Västkuststiftelsens projektledare för cykelleder Louis Monville cyklar hela sträckan från Årjäng till Uddevalla. Det planeras ett stopp i varje kommun för att överlämna en ledmarkeringsskylt till respektive förtroendevald som tack för varje kommuns insats i arbetet med leden.

 
Schemat under dagen den 26/6 ser ut som följande:

  • Samling i Årjäng kl. 8. Dagen inleds med tacktal från Västkuststiftelsen för att tacka Trafikverket och alla som har medverkat till leden. Avfärd kl 8.30
  • Bengtsfors efter 60 km, ankomst ca kl 11
  • Färgelanda efter 150 km, ankomst ca kl 15
  • Uddevalla efter 180 km, ankomst ca kl 17. I Uddevalla kommer det att finnas tid för frågor från press.

 

Om Västkuststiftelsen
Västkuststiftelsen arbetar med at bevara och tillgängliggöra den västsvenska naturen sedan 1962. Stiftelsen förvaltar 300 naturreservat från Halmstad till Strömstad, från Sjuhärad till Dalsland, arbetar med strandstädning längs västkusten och sköter ett hundratal skärgårdstoaletter. Sedan 2018 driver Västkuststiftelsen ett arbete på uppdrag av Västra Götalandsregionen för att utveckla leder för vandring och cykel. Bland annat är stiftelsen huvudman för Bohusleden, Kuststigen, Gotaleden, ett antal pilgrimsleder samt ett antal cykelleder bland annat Ätradalsleden och Lelångenleden.

 
Kontaktperson för invigningen
Louis Monville, projektledare cykel, Västkuststiftelsen
louis.monville@vastkuststiftelsen.se
Tel: 010-1851037

  

Klicka här för att läsa mer om Västkuststiftelsen.

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset v.25-v.32

Måndag-fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Öppettider kommunhuset
Måndag-torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier