Tips till vårdnadshavare inför Valborg

Valborg är ett tillfälle då många unga dricker alkohol. Vuxna har ansvar att se till att barn och tonåringar inte får tillgång till alkohol. En vanlig källa till alkohol för tonåringar är pojk-/flickvän, kompis, syskon, men även föräldrar. Forskning visar att de som i tonåren får alkohol av sina föräldrar löper högre risk för problem senare i livet, exempelvis missbruksproblem.


Som förälder till tonåring är det viktigt att du pratar med ditt barn om alkohol. Många kan känna att det är svårt att säga nej när tonåringar ber om alkohol. Har du frågor eller funderingar kring alkohol är du välkommen att höra av dig till Individ och familjeomsorgens öppenvårdsenhet. På Valborgsmässoafton kommer Individ och familjeomsorgens öppenvårdsenhet stå utanför Systembolaget från och med klockan 13.00 för att svara på dina frågor kring alkohol.

Om du behöver råd och stöd kring alkohol, är orolig för anhörig som dricker för mycket alkohol eller om du är orolig över din egen alkoholkonsumtion, kontakta Individ och familjeomsorgens öppenvårdsenhet på telefon: 0528-567 725

Tips och råd till dig som tonårsförälder

 • Bjud inte på alkohol och köp inte ut
  De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn hur man dricker alkohol med måtta. Det enda man lär dom är att dricka.
 • Var intresserad och lyssna
  En bra relation handlar framförallt om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och tar dem på allvar.
 • Var tydlig och sätt gränser
  Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
 • Hjälp till att säga nej
  För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, även när alla andra säger ja.
 • Kom ihåg att du är en förebild
  Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Tips och råd till dig som förälder, vårdnadshavare eller annan viktig vuxen i tonåringars närhet finns på:

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset v.25-v.32

Måndag-fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Öppettider kommunhuset
Måndag-torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier