Djärv satsning på unga

• Beslutsamma kommunpolitiker i Färgelanda satsar på unga kommuninvånare
• Med 3-4 miljoner från stat och region satsas sammanlagt 5-6 miljoner på 2 år
• Det är möjligt genom kreativ användning av ordinarie medel för utsatt grupp
• Garanterade jobb till unga som fullföljer utbildningspaket i 2 år
• Färsk rapport från regeringens särskilda utredare antyder att Färgelanda hör till de kommuner som har stor andel unga utan jobb eller studier

Ett modigt beslut i kommunledningen måndag 20 mars har banat väg för att sy ihop ett paket av studiemotivation, grundutbildning, lärlingsanställning och yrkesutbildning. Grädde på moset är löfte om riktiga jobb för 5 deltagare som tar sig hela vägen fram till hösten 2019.
I februari kom regeringens särskilda utredare med en rapport SOU 2017:9 som anger att 9,6 % i gruppen 20-24 år är utan jobb eller studier.

Det finns geografiska skillnader och ofta är det fler på landsbygden. Kommunens egna studier visar att unga vuxna i Färgelanda har lägre utbildningsnivå och studiemoti¬vation jämfört med närliggande kommuner. Siffror i januari från Arbetsförmedlingen visar att Färgelanda har högst ungdomsarbetslöshet bland Fyrbodals kommuner. Det är med andra ord statistiskt välgrundat att använda samhällets resurser riktade till unga i Färgelanda.

Dessa resurser består i statliga medel till landets folkhögskolor och det stöd som Västra Götalands¬regionen går in med som huvudman för Dalslands folkhögskola. Arbetsförmedlingen i Uddevalla har varit med och initierat upplägget genom DUA och är medfinansiär till lärlingslöner om deltagarna uppfyller kraven för så kallade traineeanställningar. Det kreativa är att sy ihop till ett flerstegspaket.

Regeringen har sedan 2010 ett samarbete med Sveriges folkhögskolor för att erbjuda en mjukstart till en ny fas i livet. Ett studiemotiverande möte med folkhögskolans möjligheter där alla får en annan chans. Dalslands folkhögskola startar en sådan insats nu i mitten av april som pågår till veckan efter midsommar. Alla deltagare som under dessa veckor får aptit på att studera erbjuds plats när nästa läsår drar igång efter sommaruppehållet. Många kommer att klara av sina gymnasiestudier på ett år och får hösten 2018 chansen till ett lärlingsjobb med hälften arbete inom välfärdssektorn och hälften studier i ett relevant gymnasieprogram. Andra kan behöva ytterligare ett år på Allmän kurs.

Färgelanda kommun betalar lön till lärlingsanställningarna på halvtid, ifall deltagarna faller utanför Arbetsförmedlingens regelverk. Garantin är unik och genom den är det genomförbart att rekrytera och motivera unga vuxna att ta tag i sitt liv och börja studera.
Läs mer i bifogade material och…

kom till presskonferens torsdag den 30 mars kl 10 och träffa modiga politiker tillsammans med projektledare, kommunchef, rekryterare.

Plats: Biblioteket folkhögskolan i Färgelanda.

Färgelanda kommun
0528-567000
Kontakt:
Rektor Tomas Rydsmo
tomas.rydsmo@vgregion.se
0528-758 80, 0700-82 40 27
Pressträff:
Kl 10:00 torsdag 30 mars.
Biblioteket Folkhögskolan Färgelanda

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset v.25-v.32

Måndag-fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Öppettider kommunhuset
Måndag-torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier