Aktuellt från föreningar

Här presenterar vi vilka aktiviteter som föreningar i Färgelanda kommun anordnar. Aktiviteterna visas och uppdateras månadsvis. 

  

 

Friskis & Svettis

Låt kroppen hjälpa tankarna - nytt träningsprogram för tonåringar

Av rörelse känner vi oss gladare, sover bättre och blir bättre på att hantera stress. Promenaden, pulshöjningen eller det tunga lyftet blir en slags mental styrketräning, ofta utan att vi tänker på det, skriver Friskis&Svettis tillsammans med Anders Ekstrand Legitimerad psykolog.

När Ungdomsbarometern genomförde en stor studie bland tonåringar, visade det sig att närmare 60 % upplever de förväntningar de har på sig själva som mycket stressande. I deras uppföljande studie, på uppdrag av Friskis, svarade 1 av 4 vill ha råd och övningar som främjar en bättre psykisk hälsa.

Det har vi tagit fasta på och utvecklat ett digitalt träningsprogram med övningar för både kropp och tanke. Förutom träningsövningar innehåller programmet motivationsövningar, smarta knep för hur en kan bli bra på att hantera stress och våga ta sikte på de saker som är viktiga i livet.

Verktyget kan användas i olika sammanhang som en ingång till samtal om de utmaningar som är en del av livet. I skolor, föreningar, familjer, kompisgäng - men också helt på egen hand. Programmet är kostnadsfritt och öppet för alla, med ett konkret innehåll som hjälper tonåringar att hantera vardagens stress och oro.

På senare år har larmrapporterna om att unga mår sämre avlöst varandra. Frågan engagerar många aktörer, vilket är bra. Praktiska insatser behövs för att vända en alarmerande utveckling. Det här är vårt bidrag.

Vi tror starkt på att koppla ihop träning och tanke. När det känns stökigt inombords kan kroppen ofta hjälpa tankarna. Därför vill vi underlätta för fler unga att börja ta hand om sig själva. Och testa hur det känns att göra det – utifrån och in.


Caroline Josefsson, Ordförande Friskis&Svettis Färgelanda.
Kontakt: friskisfargelanda@gmail.com
Susanne Jidesten, generalsekreterare, Friskis&Svettis
Anders Ekstrand, Leg psykolog, Pratamera Sport

 

 

------------------------------------------

För att anmäla aktiviteter, kontakta Kultur- och föreningsutvecklare Lehnida Huric. Skicka informationen som text, inte som pdf med text i bild.

Information som behövs om aktiviteten:

- Vad
- När
- Var
- För vem
- Eventuell anmälan och till vem

Kultur- och föreningsutvecklare
Lehnida Huric
0528-567523

Synpunkter?

Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier