Stölder från lantbruk

Polisen i väst uppmanar till extra vaksamhet då polisen de senast veckorna fått in flera anmälningar om stölder av GPS-utrustning och annan dyrbar utrustning från lantbruksmaskiner i västra Sverige.

Information från polisen 

De senaste veckorna har polisen fått in flera anmälningar om stölder av GPS-utrustning och annan dyrbar utrustning från lantbruksmaskiner i västra Sverige. Eftersom det är vårtider och lantbruket är i full gång med sitt vårbruk, befarar polisen fler stölder. Vi vill därför uppmana alla som har lantbruksmaskiner att vara extra uppmärksamma.

Tillvägagångssättet kan till exempel vara att gärningspersonerna bryter sig in i en traktors hytt antingen genom att bryta upp låset eller dörren. I vissa fall förekommer inga skador på dörrar. Vissa traktorer kan öppnas med nyckel tillhörande annan traktor av samma märke/modell, som en universalnyckel. Gärningspersonerna demonterar inifrån hytten GPS, displayer och annan utrustning men även antenner från traktorns tak.

 

Ni som har lantbruksmaskiner kan försvåra för tjuvarna genom att ställa arbetsfordon på väl upplyst uppställningsområde, om möjligt med kameraövervakning. Finns det plats för förvaring inne i låst, om möjligt även larmad lada/maskinhall är det bra.

 

Den här typen av stölder förekommer tyvärr i hela landet. Var därför extra uppmärksam och hör av dig till polisen med eventuella tips! Kontakta polisen om du uppmärksammat något som skulle kunna höra ihop med den här typen av stölder eller försök till stölder.

 

Polisen ber också er som hyr ut stugor eller andra fastigheter att vara extra uppmärksamma på vilka ni hyr ut till. Det har visat sig att tjuvar hyr fastigheter för att använda som så kallad ankarplats eller tjuvgömma. Hör därför av er till polisen om det är något ni tycker verkar misstänkt.

Är det ett pågående brott ska du alltid ringa polisen på 112.

Tips lämnar du på 114 14 eller på: polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/

Läs mer om hur du skyddar dig från lantbruksstölder:

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier