Valborg och alkohol

Valborg är ett tillfälle då många unga dricker alkohol. Som förälder till en tonåring är det viktigt att du pratar med ditt barn om alkohol. Många föräldrar kan känna att det är svårt att säga nej när tonåringar ber om alkohol, visa för din tonåring att du säger nej av omtanke och kom ihåg att du inte är ensam, prata gärna med andra föräldrar hur ni kan hantera frågan ihop.

IQ har skapat tagit fram en kort film som kan ge inspiration till hur du kan prata med din tonåring om alkohol. Med lite allvar och en nypa humor får vi se några typiska scener som kan utspela sig mellan tonåringar och föräldrar.

Det finns ingen forskning som tyder på att tonåringars alkoholkonsumtion går att reglera och kontrollera genom att en förälder eller annan vuxen köper ut alkohol. Forskning visar istället att de tonåringar som blir bjudna på alkohol i hemmet dricker mer alkohol än de som inte blir det.

Den största källan till alkohol för tonåringar är flickvän/pojkvän, kompisar eller kompisars syskon. Det är bra för dig som förälder att känna till. Kanske kan du prata med dem som är strax över 20 i din tonårings närhet? 

Fler tips och råd till dig som förälder, vårdnadshavare eller annan viktig vuxen i tonåringars närhet finns på IQs hemsida, följ länken nedan. Veckan före valborg postas boken till vårdnadshavare med barn som fyller 14 år under året.

Om du behöver råd och stöd kring alkohol, är orolig för anhörig som dricker för mycket alkohol eller om du är orolig över din egen alkoholkonsumtion, kontakta Individ och familjeomsorgens öppenvårdsenhet på telefon: 0528-567 725

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier