Brottsmisstänkta kommunanställda

Genom kommunens visselblåsarfunktion misstänks nu ett antal anställda på kommunens IT-avdelning för att ha gjort privata inköp med kommunens pengar.   

En extern utredare har arbetat med att gå igenom inköp gjorda av IT-avdelningen från olika leverantörer sedan januari 2022. Utredaren har uppmärksammat att det förekommit misstänkta oegentligheter kring inköp av produkter till ett mycket högt ekonomiskt värde som inte går att relatera till arbetet och som misstänks ha nyttjats för privat bruk. 

Det rör sig om ett fåtal personer som haft ett samarbete och därför kunnat utföra systematiska felaktiga inköp. De är nu avstängda i avvaktan på arbetsgivarens slutliga ställningstagande. Övriga medarbetare på IT-avdelningen har inte varit inblandade, de har vårt fulla förtroende och är i tjänst.  

Utredningen har hittills gett tillräcklig bevisning för att kunna göra en polisanmälan och ta vårt ansvar som arbetsgivare och kommer att fortsätta under en tid framöver för att ge en fullständig genomlysning av alla inköp och ta reda på vart saker tagit vägen. 

Vi kommer också att tillsätta resurser för att förbättra våra inköpsrutiner och kontroller för att detta inte ska kunna hända igen.  

Katrin Siverby, Kommundirektör 

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier