Städa Sverige

160 platser i landet städas i en av Sveriges största insatser för en skräpfri natur

Med start nu i helgen den 6-7 maj ger sig tusentals idrottsungdomar ut i naturen för att i samarbete med den lokala ICA-handlaren städa sin närmiljö fri från skräp. Från Arjeplog i norr till Vellinge i söder. Det sker inom ramen för landsomfattande Klara, färdiga, städa! som är ett samarbete mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige, ICA Stiftelsen och ICA, målet är att tillsammans med landets ICA-handlare bygga en av Sveriges största insatser för en skräpfri natur. Under årets premiärhelg städar deltagare på sammanlagt 160 platser över hela landet. I början av oktober sker en andra omgång då ytterligare drygt 80 platser städas.

Det är femte året som Klara, färdiga, städa! genomförs och sedan starten har antalet städande föreningar och idrottsungdomar växt snabbt från år till år.

- Att den här miljöinsatsen har växt så snabbt beror på att både vi, idrottsrörelsen och ICA har nationell täckning med stort lokalt engagemang. Det gör att vi nu skruvar upp ambitionen för Klara, färdiga, städa! med målsättningen att tillsammans med landets ICA-handlare bygga en av Sveriges största insatser för en skräpfri natur, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Plast, glas, husvagnsdörrar och elektronik
Förra året fyllde projektets drygt 5 400 deltagare från 250 föreningar strax över 3 390 säckar med skräp. Det motsvarar en vikt på uppskattningsvis 38 ton. Skräpet bestod främst av plast, papper och glas, men också av annat såsom husvagnsdörrar, kläder, elektronikskrot och färgburkar.

- Det är ett fantastiskt resultat och något som vi givetvis är ute efter att slå i år. Städningen ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, och innebär även ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön, säger Mats Wesslén.

Drömmar förverkligas genom miljöstädningen

Klara, färdiga, städa! är ett samarbete mellan ICA Stiftelsen, ICA och Städa Sverige där ICA-sponsrade idrottsföreningar får uppdrag att städa sin närmiljö i samarbete med den lokala ICA-butiken. Deltagarna får nya miljö- och hållbarhetskunskaper och en ersättning till sin lagkassa att använda för att förverkliga sina drömmar.

Samhällsengagemang har alltid varit viktigt för ICA centralt, men inte minst lokalt bland ICA-handlarna. För ICA är projektet ytterligare ett sätt att bidra till en positiv samhällsförändring.

- ICA-handlarna har historiskt alltid stöttat lokala idrottsföreningar och också haft ett stort engagemang för sin ort. Nu kombinerar de dessa intressen när ICA-handlare och lokala idrottsföreningar tar ett gemensamt ansvar för närmiljön, säger Peter Hägg, generalsekreterare ICA Stiftelsen.

Medverkande föreningar och handlare
Från Arjeplog i norr till Vellinge i söder.

I Färgelanda kommun så stöttar Tekniska enheten projektet med upphämtning och bortforsling av säckar.

 

För ytterligare information, kontakta:

Heléne Mathiesen, projektledare Städa Sverige, 073-046 61 35, helene.mathiesen@stadasverige.se

Peter Hägg, generalsekreterare ICA Stiftelsen, 073-765 13 35

 

Om Städa Sverige

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation. Städa Sverige har som syfte att bidra till ungdomsidrottens finansiering genom att organisera och erbjuda städuppdrag i utomhusmiljöer. Deltagarna får en miljöutbildning inför arbetet och föreningarna får ersättning sitt arbete. www.stadasverige.se

Enhetschef Teknik
Jenny Clasborn
0528-567151

Synpunkter?


Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier