Det finns några tillfällen under året då risken är högre för att ungdomar ska prova alkohol för allra första gången och dricka sig berusade. Exempel på dessa tillfällen är Valborg, skolavslutning, skolstart, höstlov/halloween och nyår.


Det är alla vuxnas ansvar att se till att barn och tonåringar inte får tillgång till alkohol. Som förälder till tonåring är det viktigt att du pratar med ditt barn om alkohol. Forskning visar att de som i tonåren får alkohol av sina föräldrar och får dricka alkohol hemma generellt sätt dricker mer alkohol och löper större risk att bli beroende senare i livet.


Om du behöver råd och stöd kring alkohol, är orolig för anhörig som dricker för mycket alkohol eller om du är orolig över din egen alkoholkonsumtion, kontakta Individ och familjeomsorgens öppenvårdsenhet: 0528-567 725

Tips till dig som tonårsförälder;

 • Bjud inte på alkohol och köp inte ut
  De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn hur man dricker alkohol med måtta. Det enda man lär dom är att dricka.
 • Var intresserad och lyssna
  En bra relation handlar framförallt om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och tar dem på allvar.
 • Var tydlig och sätt gränser
  Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
 • Hjälp till att säga nej
  För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, även när alla andra säger ja.
 • Kom ihåg att du är en förebild
  Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.


Fler tips och råd till dig som förälder, vårdnadshavare eller annan viktig vuxen i tonåringars närhet finns bland annat på Tonårsparlörens hemsida. 

Folkhälsostrateg
Marcus Larsson
0528-567126

Synpunkter?

Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier