Bygga, Bo & Samhällsutveckling

Bo och arbeta i Färgelanda

Kommunen kännetecknas av jordbruksbygd längs Valboåns dalgång, skog i väster och Kroppefjälls naturreservat i öster.

Färgelanda som centralort utgör centrum för den kommunala servicen med förutom skolor och äldreomsorg, även vårdcentral, bibliotek/kulturhus och kommunens samlade förvaltning. I Färgelanda finns dessutom en förhållandevis god kommersiell service med livsmedelsbutiker, matställen, postservice, bank, apotek och ett övrigt mindre butiksutbud.

I Högsäter i norra delen av kommunen finns också ett mindre utbud av både offentlig och kommersiell service. Här finns förskola, låg- och mellanstadium samt fritids, äldreomsorg och enklare vårdtjänster samt livsmedelsbutik med postservice, matställen, bank och några specialbutiker.

I Ödeborg och Stigen, strax utanför Färgelanda, finns basservice som förskola, låg- och mellanstadium (förskolan i Stigen är en friskola), fritids och viss äldreomsorg.

Närhet

Färgelanda ligger i Västra Götalands län och i landskapet Dalsland. Vi har nära till Fyrstads-området Trollhättan-Vänersborg-Uddevalla-Lysekil och relativt nära till såväl Göteborg som Norge. Inom en 10-milsradie bor 1,2 miljoner människor.

Byggklara tomter

I Färgelanda kommun finns ett antal avstyckade, byggklara tomter med anslutningsmöjlighet till det kommunala VA-nätet. 

Fritid och rekreation

Samhällenas lägen i anslutning till naturområden ger rika möjligheter till rekreation nära boendet. Kommunens många sjöar och vattendrag ger dessutom mycket goda förutsättningar för ett rikt fritidsfiske. Fiskekort säljs för flera vatten och i många sjöar finns det möjlighet att hyra båt.

I Färgelanda kommun finns alla möjligheter till aktiv och intressant fritid. Det finns ett flertal sportanläggningar för olika idrotter, en fin 18-håls golfbana samt bra motions- och skidspår. 

Kroppefjäll - ett vackert naturreservat med vild natur - bjuder på fantastiska möjligheter för vandringar, skidturer samt svamp- och bärplockning.

Omfattande näringsliv

Vi har flera stora och expansiva företag i kommunen och vi har plats för fler. Företagen finns i branscher med goda framtidsutsikter och den tekniska nivån är hög.

Förutom industri och offentlig service som vård och omsorg, sysselsätter jord-och skogsbruk många förvärvsarbetande i kommunen och är för kommunen viktiga näringar.

TF Samhällsutvecklingschef
Ria Andersson
0528-567161

Är du osäker på vem du ska vända dig till med din fråga?

Se då Sektor Samhällsutvecklings interaktiva broschyr där vi kort beskriver vilka verksamhetsområden som tillhör Samhällsutveckling. Tryck här för att komma till broschyren!

 

Behöver du göra en felanmälan? Använd gärna vår e-tjänst nedan när du skickar in ärendet

Synpunkter?

Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier