Förlängningar av nationella restriktioner

21 januari 2021

Sverige befinner sig fortfarande i en extraordinär situation. Smittspridningen av viruset som orsakar sjukdomen covid-19 är alltjämt kvar på en mycket hög nivå och vården är fortsatt ansträngd.

Regeringen har därför beslutat att förlänga de nationella restriktioner

Läs mer på regeringen.se:

Regeringen skärper restriktionerna inför julhelgen

Regeringen skärper en rad restriktioner inför jul- och nyårshelgen. De flesta restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari.

- Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger. Gäller från 24 december.
- Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20. Gäller från 24 december.
- Max antal personer som besöker köpcentrum, större butiker, gym etc begränsas. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
- Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
- Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken i samband med arbetspendling och vid andra tider då det är svårt att undvika trängsel. De nya riktlinjerna träder i kraft den 7 januari.
- Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart och till och med den 24 januari.
- All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, bibliotek, museer och andra verksamheter.
- Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.

Nya allmänna nationella råd

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i Västra Götaland. De nya råden innebär att vi får fira jul och nyår med en mindre krets av människor.

De nya nationella råden innebär en skärpning kring det personliga ansvaret och att alla är skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder. Vi ska bland annat:
- begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer vi normalt träffar. Det kan till exempel vara de vi bor tillsammans med eller bara några få vänner eller närstående utanför hushållet.
- undvika att ingå i flera olika grupper.
-umgås utomhus om det går och se till att hålla avstånd.
-undvik att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
-undvika platser där det finns trängsel. Handla ensam om det är möjligt.
-undvika att resa om det inte är nödvändigt. Om det är nödvändigt ska det ske på ett smittskyddsäkert sätt.
- arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.

Det är viktigt att begränsa antalet personliga möten även under storhelgerna och åtta personer är därför den nya normen för alla sociala situationer.

De nya råden gäller tillsvidare. Restriktionen om maximalt åtta personer vid en allmän sammankomst och offentlig tillställning ligger kvar.

Publikgräns på 8 personer i Västra Götaland från 24 november

Den 23 november har Länsstyrelsen beslutat att publiktaket på max 8 personer, som regeringen tog beslut om den 20 november, ska gälla för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Västra Götaland med start den 24 november. Den tidigare 50-gränsen gäller till och med den 23 november.

Det enda undantaget är begravningar som har ett tak på 20 deltagare.

Länsstyrelsens beslut innebär att regeringens tidigare beslutade undantag för sittande evenemang med 300 personer (från 1 november 2020) även fortsatt inte gäller i Västra Götaland.

Kommunchef
Katrin Siverby