Säkerhet i allmänna lokaler

Det är faktiskt mycket Du kan göra själv när det gäller brandskydd och Din egen säkerhet i en så kallad publik lokal. Upplever Du att det är för mycket folk i en lokal skall Du naturligtvis inte gå in.
 
Spana in den gröna skylten
Ta för vana att när Du kommer till en festlokal, diskotek, bio, hotell (semestern!), varuhus, restaurang och liknande lokaler kontrollera var utgångarna finns. Spana in den gröna skylten. Det är den gröna skylten som numera alltid gäller.
 
Kolla utgångarna
Se till att utgångarna inte är blockerade. Kontrollera gärna någon gång att de går att öppna. Ta alltid ett larm på allvar. Om det uppstår brand eller annat nödläge bege Dig lugnt till närmaste utgång.
 
Röken dödar – kryp ut under röken
Det är röken som dödar. Vid alla bränder utvecklas giftig rök. Brandröken innehåller många olika giftiga ämnen, till exempel cyanväte. På mindre än en minut kan Du vara medvetslös, om Du inandas brandrök. Blir det rökfyllt – kryp ut under röken. Längst nere vid golvet finns det som regel frisk luft något längre tid.
 
Brand är ett helvete
Verkligheten vid en brand är ett helvete. Den giftiga röken kväver snabbt, det blir kolsvart och oerhört varmt. Det är inte som på film, att hjälten kan springa in i ett utrymme som brinner. Brand är ett helvete – alltid.

Synpunkter?

Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier