Information kring antikroppstest.

 

Tisdag den 14 juli meddelade Socialstyrelsen att undantag från besöksförbudet på särskilda boenden för äldre kan medges för närstående som kan påvisa att de har antikroppar mot coronaviruset.

 

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har nu förtydligat att det nya undantaget från besöksförbudet ska ses som en möjlighet för verksamheten – inte en rättighet för den anhörige.

 

Enligt SKR måste också finnas förutsättningar för att sådana besök kan genomföras på säkra sätt så att smittspridning förhindras. Att göra sådana bedömningar är komplext, om de inte görs utifrån ett tillräckligt underlag och på ett korrekt sätt medför det ökad risk för smittspridning på de särskilda boendena.

 

Sedan tidigare har Färgelanda kommun tagit fram rutiner för att möjliggöra besök till personer på särskilda boenden med hjälp av så kallade mötesväggar av plexiglas. Besöken ska bokas i förväg och skall vara fullt friska, inga fysiska kontakter får ske, och personalens information och anvisningar ska följas.

 

Färgelanda kommun håller fast vid denna rutin för undantag från det nationella besöksförbudet och fortsätter att använda mötesväggar på samma sätt som tidigare. I nuläget medges inte undantag från besöksförbudet på grund av resultat i antikroppstester.

MAS

Anna Johansson

IFo chef

Carina Holmqvist

Synpunkter?

Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000
Färgelanda kommuns fax 0528-71476

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset
Måndag-Fredag 08:00-16:00
Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier