När får jag besöka mina anhöriga?

Besöksförbudet på landets äldreboenden hävs den 1 oktober. Från och med den 1 oktober är besök som vanligt alltid tillåtna på alla äldreboenden i kommunen. På kvällen är ytterdörrarna låsta. Ring till respektive enhet så öppnar personalen så fort de får möjlighet.

Vilka åtgärder är insatta för att hindra att covid-19 sprids?

Det kommer att finnas en hygienstation vid entrén där handsprit och visir kommer att finnas tillgängligt. Vi rekommenderar att alla besökare spritar händerna när de kommer till boendet och använder visir under hela besöket på boendet. Tvättning av händer sker i hyresgästens lägenhet.

Hur många får komma samtidigt vid besök?

2 personer får göra besök i den boendes lägenhet samtidigt. Om ni är fler än två behöver ni boka ett större besöksrum med plexiglasskärmar. Bokning av besöksrum med plexiglas skärmar görs till varje avdelnings personal.

Vart någonstans får vi vara under besöket?

Besök ska ske i den boendes egen lägenhet. Inga besök ska ske i allmänna utrymmen. Vid besök i lägenheterna får ni vara max vara 2 besökare. Större sällskap eller om ni inte vill göra besöket i lägenheten behöver boka en ett besöksrum med plexiglasskärm. Bokning av besöksrum med plexiglasskärm görs till personalen.

Ska jag sätta på mig visiret direkt vid entrén?

Ja, vi rekommenderar att visir används under hela besöket på boendet även innan du kommer till din anhöriges lägenhet. Detta är för att minimera risken att smitta sprids mellan olika besökare och även mellan besökare och personal.

Behöver jag använda visir vid besök i rum med plexiglasskärm?

Nej, om besöket görs i ett besöksrum med plexiglasskärm så behövs inte visir.

Behöver barn ha visir?

Alla besökare som kan ska om möjligt ha visir på vid besök men för barn beror det på barnets ålder. Vid besök med små barn som inte kan ha visir rekommenderas att besöket sker i ett rum med bord med plexiglasskärmar. Bokning av besöksrum med plexiglasskärm görs till varje avdelnings personal.

Varför vill ni veta vem som besöker vem?

Om någon hyresgäst på boendet blir sjuk och konstateras ha covid-19 är vi enligt smittskyddslagen skyldiga att smittspåra. Det innebär att om den du besöker på boendet får konstaterad covid-19 måste smittskydd veta vilka personer som denna person varit i kontakt med.

Om jag har symtom så som lite snuva eller ont i halsen men mår bra för övrigt kan jag besöka mina anhöriga då?

Nej, även om symtomen är mycket lindriga och du mår bra för övrigt så ska du inte besöka dina anhöriga. Symtom som kan vara tecken på covid-19 är:

• hosta
• feber
• andningsbesvär
• snuva
• nästäppa
• halsont
• huvudvärk
• illamående
• muskel- och ledvärk

Om jag har antikroppar mot covid-19 kan jag besöka mina anhöriga då även om jag har symtom?

Nej, enligt Folkhälsomyndigheten bör även personer med antikroppar följa de generella rekommendationerna och stanna hemma även vid mycket lindriga symtom.

Kan jag ta med hemlagad mat eller hembakat till min anhörig, samt kan jag servera mat eller fika till mina anhöriga?

Ja, men kom ihåg att tvätta händerna noga i minst 20 sekunder innan du tar i något som du ska ge till din anhörige. Kom ihåg att tvätta händerna på nytt innan du tar i något din anhörige ska ta i om du rört i vid ditt eget ansikte.

Kan jag röra och krama mina anhöriga?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi fortsätter håller avstånd. Detta innebär att du bör undvika att röra vid och krama dina anhöriga.

Om jag har antikroppar mot covid-19 kan jag då röra och krama mina anhöriga?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att även personer med antikroppar följer de generella rekommendationerna och hålla avstånd till andra personer. Detta innebär att du bör undvika att röra vid och krama dina anhöriga.

Vad gör jag om min anhörige behöver hjälp med något under besöket?

Tillkalla personal om det din anhörige behöver hjälp med något som gör att ni inte kan hålla avstånd från varandra. Kom ihåg att hålla avståndet även till personalen.