Högskola och yrkeshögskola på distans

Skillnaden mellan distansutbildning och traditionell utbildning är att du som student har en större frihet i tid och rum att bedriva dina studier. Graden av frihet varierar mellan olika typer av distansutbildningar.

Vuxenutbildningen i Färgelanda hjälper dig med eventuell behörighetskomplettering och ansökan till högskola respektive yrkeshögskola. Hos oss har du möjlighet att läsa de flesta gymnasiekurser på distans.

Distansutbildningar.se
Högskolecentrum Bohuslän, Uddevalla
Studera.nu

Mer information gällande ansökan, kursutbud, distansform mm hittar du hos respektive utbildningsanordnare.

Nätbaserad distansutbildning

Den här typen av utbildning genomförs med hjälp av internet. Oftast är det inga sammankomster på utbildningarna, men undantag kan förekomma.

Lärcentrumbaserad distansutbildning

Utbildningen bygger på regelbundna sammankomster på ett lokalt lärcentrum som ofta kompletteras med nätbbaserad kommunikation. Du ingår vanligtvis i en studiegrupp tillsammans med andra studenter.

Är jag behörig till högskoleutbildning?

Universitet och högskola

För att få studera på universitet eller högskola behöver du ha grundläggande behörighet.
Vad som gäller för att få grundläggande behörighet skiljer sig åt beroende på när du gick i gymnasiet.

Grundläggande behörighet kan du skaffa dig genom fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola eller genom en gymnasieexamen. De flesta utbildningar kräver dessutom att du uppfyller krav på särskild behörighet. Det innebär i de flesta fall att du måste ha läst vissa gymnasiekurser, men det kan också innebära krav på arbetslivserfarenhet, arbetsprover eller högskolekurser.

OBS Du kan av olika anledningar inte ha fått ett slutbetyg när du gått ut gymnasiet utan bara ett samlat betygsdokument. Observera att ett sådant samlat betygsdokument INTE ger grundläggande behörighet.

Är du osäker på om du är behörig till en utbildning eller har andra frågor så hör av dig till oss på Vuxenutbildningen.

Yrkeshögskola

Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är den eftergymnasiala utbildningsform som mest liknar högskoleutbildning. De anordnas av privata företag, kommuner, landsting och högskolor i samverkan med arbetslivet. Utbildningarna har stark arbetslivsanknytning och kombinerar studier med praktik.

Behörigheten till yrkeshögskolan skiljer sig från högskolans och en del utbildningar kräver även särskilda förkunskaper. Det kan till exempel handla om vissa kurser på gymnasiet eller viss arbetslivserfarenhet.

En genomförd YH-utbildning leder antingen till en yrkeshögskoleexamen (minst ett års studier) eller en kvalificerad yrkeshögskoleexamen (minst två års studier).

Rektor och studievägledare
Ingvar Onsjö