Högskola och yrkeshögskola på distans

Skillnaden mellan distansutbildning och traditionell utbildning är att du som student har en större frihet i tid och rum att bedriva dina studier. Graden av frihet varierar mellan olika typer av distansutbildningar.

Vuxenutbildningen i Färgelanda hjälper dig med eventuell behörighetskomplettering och ansökan till högskola respektive yrkeshögskola. Hos oss har du möjlighet att läsa de flesta gymnasiekurser på distans.

Distansutbildningar.se
Högskolecentrum Bohuslän, Uddevalla
Studera.nu

Mer information gällande ansökan, kursutbud, distansform mm hittar du hos respektive utbildningsanordnare.

Nätbaserad distansutbildning

Den här typen av utbildning genomförs med hjälp av internet. Oftast är det inga sammankomster på utbildningarna, men undantag kan förekomma.

Lärcentrumbaserad distansutbildning

Utbildningen bygger på regelbundna sammankomster på ett lokalt lärcentrum som ofta kompletteras med nätbaserad kommunikation. Du ingår vanligtvis i en studiegrupp tillsammans med andra studenter.

Är jag behörig till högskoleutbildning?

Universitet och högskola

Grundläggande behörighet kan du skaffa dig genom en gymnasieexamen från gymnasieskola, Komvux eller via studier på folkhögskola. Under en övergångsperiod också genom slutbetyg från gymnasieskola eller Komvux. De flesta utbildningar kräver dessutom att du uppfyller krav på särskild behörighet. Det innebär i de flesta fall att du måste ha läst vissa gymnasiekurser, men det kan också innebära krav på arbetslivserfarenhet, arbetsprover eller högskolekurser.

Observera att ett samlat betygsdokument INTE ger grundläggande behörighet.

Däremot kan du söka till Universitet och/eller högskola med sk reell kompetens om du har minst tre års arbetslivserfarenhet på minst halvtid efter 19 års ålder. Du skall vara godkänd i kurserna:

Svenska/Svenska som andra språk 1, 2 och 3 eller motsvarande A+B.

Engelska 5 och 6 eller motsvarande A,

Matematik 1a, b eller c eller motsvarande A,

Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 eller motsvarande A.

Dessutom måste du ha ett giltigt högskoleprovsresultat för att konkurrera i någon urvalsgrupp.

Yrkeshögskola

Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är den eftergymnasiala utbildningsform som mest liknar högskoleutbildning. De anordnas av privata företag, kommuner, landsting och högskolor i samverkan med arbetslivet. Utbildningarna har stark arbetslivsanknytning och kombinerar studier med praktik.

Behörigheten till yrkeshögskolan skiljer sig från högskolans och en del utbildningar kräver även särskilda förkunskaper. Det kan till exempel handla om vissa kurser på gymnasiet eller viss arbetslivserfarenhet.

En genomförd YH-utbildning leder antingen till en yrkeshögskoleexamen (minst ett års studier) eller en kvalificerad yrkeshögskoleexamen (minst två års studier).

Mona Jonsson
Helen Bernhardsson